Mediation

Mariska Harbers uit Emmen ziet groeiende vraag:

Samen met mediator conflicten oplossen zonder advocaat en rechter steeds populairder

“In het kort betekent het dat je helpt conflicten tussen twee partijen of mensen  op te lossen zonder dat er een rechter en advocaten aan te pas komen. De twee partijen die ruzie hebben, zoeken met een professionele bemiddelaar samen naar een oplossing. Dat is in feite wat het is, mediation, een soort gespreksleiding. Je bent een onafhankelijk en objectief bemiddelaar. Het is een vak, zoals ook advocaat een vak is.”

Mariska Harbers, advocaat arbeidsrecht uit Emmen is sinds kort ook mediator. Als mediator richt ze zich vooral op arbeidsconflicten. “Wat je probeert bij mediation is om een conflict tussen twee partijen gezamenlijk op te lossen. De mediator helpt partijen er samen uit te komen, zonder dat het een rechtszaak wordt. Zo’n gang naar de rechtbank is duur en duurt vaak lang en je hebt een winnaar en een verliezer.

Kijk je naar het doel van mediation, dan is dat vooral om tot een duurzame oplossing te komen waar beide partijen achter staan. Persoonlijk zie ik het ook als een middel om escalatie te voorkomen, om er voor te zorgen dat een situatie niet uit de hand loopt. Wat dat betreft wordt er bij bedrijven en organisaties wel eens te lang gewacht om in actie te komen en mediation in te zetten”

De ervaren advocaat arbeidsrecht en nu ook mediator, ziet wel al een groeiende behoefte aan deze manier om conflicten op te lossen met of tussen bijvoorbeeld personeel bij bedrijven. “Zeker nu de spanning in bedrijven soms oploopt door de economische onzekerheid. Maar het kan ook gaan om heel persoonlijke zaken tussen mensen en organisaties. En niet te vergeten, medewerkers onder elkaar of spanningen in een team.”

Hol je met mediation je eigen praktijk als advocaat niet uit? “Nee, helemaal niet. Je verbreedt juist je aanbod aan dienstverlening. Misschien gek uit mijn mond, maar vaak is het beter een rechtszaak te voorkomen.”

Hoe kom je aan een goede mediator? “Die kies je samen als partijen met een conflict. Je tekent ook een overeenkomst voor de mediation waarin onder andere zaken als vertrouwelijkheid en vrijwilligheid geregeld zijn. En zoek je? Of heb je gewoon vragen over deze vorm van conflictbemiddeling? Gewoon mij bellen,” lacht ze.