De eerlijke vinder

Aan het begin van het nieuwe het jaar vertel ik u graag nog over één van de zaken die in 2017 veel aandacht hebben gekregen op internet. Een medewerker van een milieustraat moet van zijn werkgever diverse soorten apparatuur uit elkaar halen.

In een oude printer vindt hij vier enveloppen met een totaalbedrag van € 15.100. Hij doet netjes aangifte van zijn vondst en meldt die ook bij zijn leidinggevende.

De werkgever eist dat hij het geld afgeeft maar de werknemer weigert dat. Hij vindt dat hij als de vinder het geld ‘onder zich mag houden’. De werkgever vordert daarop bij de kantonrechter afgifte van het geld. Hij stelt dat hij als eigenaar van de printer ook eigenaar is geworden van het gevonden geld. De kantonrechter oordeelt echter dat de eigenaar van de printer de bedoeling had om de printer aan de milieustraat te geven, maar niet het geld. De werknemer is de vinder en mag het geld voor de eigenaar ‘onder zich houden’.

In hoger beroep oordeelt het hof dan dat toch de werkgever de officiële vinder is. De reden daarvoor is dat het toeval was dat deze werknemer het geld heeft gevonden; dat had ook een collega kunnen zijn. De werkgever heeft opdracht gegeven voor deze werkzaamheden en is daarom de vinder. De werknemer moet het geld afgeven aan zijn werkgever. Over de eigendom van het geld blijkt uit de uitspraak niets. Het komt vaker voor dat werknemers waardevolle vondsten doen. Het is daarom raadzaam dat werkgevers bedrijfsregels opstellen waarin staat wat er met gevonden voorwerpen moet gebeuren.

Ik wens u een gezond, gelukkig en geslaagd nieuw jaar!